Оптимизация за търсещи машини

This page is written in bulgarian, but You can translate it to your language thanks by Google

Защо ни е нужна СЕО оптимизация. Как да оптимизираме сайта си за търсачки.

С навлизането на мобилните устройства и лесния достъп до интернет чрез тях по всяко време и от всяко място, уебсайтовете и уеб приложенията добиват все по-голяма популярност. С оглед огромната конкуренция, разположена в интернет, да имаш сайт или приложение в уеб пространството вече не е предимство, а необходимост.

Изработването на уебсайт или уеб приложение е само първата стъпка в това да имаш добра визитка в интернет или да печелиш от него. Популятността на приложенията е пряко свързана с използваемостта им и евентуалната печалба от тях.

За да е видно нашето приложение или сайт "напред в Гугъл" помага оптимизацията са търсещи машини (СЕО оптимизация).

Според проучвания:

  • ➤ 81% от всички купувачи в световен мащаб използват Интернет за да проучват и купуват услуги
  • ➤ 70% от анкетирани използват Интернет за да вземат решение и извършват покупка
  • ➤ всяка секунда в Google се извършват над 40000 търсения, което прави около 3 500 000 000 търсения на ден


  • Киберман, Т. На първо място в Google 2017, Изд. “Франчайзинг БГ”, 2016, с.16

За какво служи оптимизацията за търсещи машини.

Тя цели позиционирането на уеб сайтa на възможно най-високата позиция в страници с резултати от търсенето в търсачка (Search engine result pages – SERPs). Включва действия, чиято цел е излизането на страниците на вашия сайт на челни места сред неплатените резултати от търсене.

В повечето случаи колкото повече потребители има един сайт, толкова по-напред излиза той в класациите на Гугъл.

Оптимизацията за търсещите машини е една от основните стратегии за увеличаване на трафика към сайтовете. След прилагане на техники за оптимизация сайтовете стават видими, биват прочетени (crawled) и отбелязани с ранг от търсещите машини. Две са основните части на оптимизацията: в рамките на сайта (on-site) извън сайта (off-site). В рамките на сайта се правят подобрения на структурата му, преживяването на потребителите и се улеснява намирането и четенето на съдържание от търсещите машини. Работата извън сайта се свързва с линковете, които водят към него.

Трафикът към даден сайт представлява количеството данни, което се обменя между сайт и потребител. Накратко трафикът към нашия сайт представлява посещенията на потребителите и разгледаните данни в него. Той е индикатор за растежа на нашия сайт и популярността му. Трафикът може да се подобри по доста начини, като част от тях са:

  • ➤Активност в социалните мрежи;
  • ➤ Рекламирането на сайта ни онлайн чрез платени или безплатни реклами;
  • ➤ Имейл маркетинг;
  • ➤ Създаване на собствен блог;
  • ➤ Добавяне на структурирани данни;
  • ➤ Добавяне на оригинална и уникална информация в уеб сайта ни и др;

Разбира се известността или печалбите в интернет, както и при физическите магазини не е лесна. Тя е съвкупност от непрекъснати процеси и работа в уеб пространството или по нашето приложение или уебсайт.

Важно нещо, което трябва да знаем е, че никой не може да ни гарантира първо място в Гугъл Трудно е дори да се предвиди дали ще успеем да излезем на първа страница. Това, което се знае е че Google имат над 200 фактора за класиране, като всека година променят 500-600 пъти своя алгоритъм

Сигурното е, че ако НЕ се прави оптимизация за търсачките на даден сайт, възможността да излезе на някоя от първите страници е минимална.

/ Полетата със звезда са задължителни! Някои полета имат ограничение в символите. /